Udruzenje pcelara Visegrad
 > O nama   > Višegradska razglednica   > Pčelarstvo Gornjeg podrinja   > Manifestacije   > Kontakt   > Linkovi   > Galerija
 > Početna strana
 > Kalendar radova
 > Pčelarska iskustva
 > Savjeti za pčelare
 > Medonosno bilje
 > Apiterapija
 > Literatura
 > Ponuda-potražnja
 > Iskustva i inovacije
 > Rojenje
 > Bolesti pčela
 > Prihrana pčela
 > Uzimljavanje pčela
 > Prostor za članove
 > Korisni recepti
 > Zanimljivosti
 > Vijesti
 > Komentari

 


VIŠEGRAD 2012.

7. Međunarodni sajam meda

Višegrad 05.09.2012.

U srijedu 05. septembra u Višegradu je održan sedmi po redu Međunarodni sajam meda u organizaciji Udruženja pčelara Višegrad. Ukupno je bilo 28 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH. Zanimljivo je pomenuti da je na ovom sajmu po prvi put učestvovalo čak 11 članova našeg udruženja, od kojih je 9 pčelara iz Višegrada. Pokrovitelj sajma je Opština Višegrad, a sajam je otvorio načelnik opštine g. Tomislav Popović.

Za kulturni dio programa pobrinula su se djeca iz vrtića „Neven“, a pčelari su se postarali da djecu počaste medom. Osim pčelara, građanima su se na sajmu predstavile i Mikro kreditne organizacije „Partner“ i „EKI“, koji su posjetiocima dijelili reklamne materijale.
U okviru sajma, mr. Spiljak Lejla, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva govorila je o specifičnostima „višegradskog“ meda, a na osnovu urađenih kompletnih analiza 30 uzoraka sa ove regije, koje rezultate je ujedno i prezentovala.

Udruženje sigurnim koracima ide ka zacrtanom cilju- zaštiti geografskog porijekla višegradskog meda, a ove analize su samo jedan manji dio aktivnosti koje je potrebno uraditi da bi došli do tog cilja.

Uspjeli smo održati još jednu tradiciju. I ove godine, kao i predhodnih sakupili smo nešto meda i za djecu sa posebnim potrebama, koji će biti podjeljen u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Sajam je bio dobro posjećen, što se može vidjeti i na priloženim fotografijama.
Za sve goste upriličen je zajednički ručak u motelu Tomiks.

Na drini cuprija

DAN VIŠEGRADSKOG MEDA

Pčelari Višegrada, sa ciljem boljeg upoznavanja građana sa specifičnostima meda sa područja ove opštine, dana 8. avgusta, organizovali su po prvi put manifestaciju: „Dan Višegradskog meda“, a na kojoj su učešće mogli uzeti samo pčelari sa ove opštine.
Svoje proizvode predstavilo je ukupno 10 pčelara, a posjetiocima je omogućeno da degustiraju pčelarske proizvode.

Ovo je bila i svojevrsna promocija rezultata i napretka domaćih pčelara, jer na sajmovima koje je udruženje do sada organizovalo, učešće lokalnih pčelara bilo je minimalno. Na prva dva- tri sajma koja smo organizovali niko od domaćih pčelara nije imao hrabrosti da stane uz uređene štandove pčelara iz Užica, Arilja, Prijepolja i drugih krajeva. A onda smo polako krenuli sa jednim zajedničkim štandom, pa sa dva-tri, da bi sad 10 pčelara ponudilo čitavu lepezu proizvoda, od meda, medne rakije, propolisa, raznih mješavina, tinktura i sl.

Po prvi put su pčelari iz Višegrada izlagali i van ove opštine, na „Ilindan festu“ u Sokocu 1. avgusta.

Pogledajte slike sa sajma u foto galeriji >>>


Izveštaj sa sajma meda 2009. >>>

Izveštaj sa sajma meda 2010. >>>

Izveštaj sa sajma meda 2011. >>>


[ vrh strane ]Sajt je urađen uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

eXTReMe Tracker